Bomen, stronken, enzo

Bel voor meer info

+32 479555872

Eikenprocessievlinder en -rups

Eikenprocessievlinder en -rups

De eikenprocessievlinder is een onschuldige, inheemse nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken.

Met onze rupsenploeg proberen we de hinder te verminderen door nesten en rupsen weg te nemen waar nodig.

Actuele informatie over de eikenprocessierups kan je terugvinden op de website van de provincie Antwerpen.

Curatieve bestrijding van de eikenprocessierups

Een rupsenploeg bestaat uit minimaal 2 personen waarvan minstens 1 persoon een opleiding heeft genoten rond het curatief bestrijden van de eikenprocessierups. Ze werken met een spinrupshoogwerker (22m werkhoogte) en hanteren zowel de mechanische verwijdering d.m.v. een industriële rupsenzuiger als het handmatig verwijderen van nesten. Met behulp van de rupsenzuiger zijn we in staat om snel nesten te verwijderen tot +/- 20 meter hoog. Indien nodig gebruiken we klimtechnieken om hogere nesten op te zoeken en te verwijderen. Branden doen we niet. Daarmee verplaats je enkel het probleem. Terwijl persoon 1 aan de slag gaat voor de curatieve bestrijding staat persoon 2 in voor de veiligheid en signalisatie op de grond, de begeleiding van persoon 1.
 
We doen steeds al het mogelijke om zoveel mogelijk hinder weg te nemen. Het blijft echter een natuurlijk fenomeen waar we nooit garantie op kunnen geven. Het is mogelijk dat zich nieuwe nesten vormen, dat rupsen vanuit een andere boom overkomen.
De bestrijding is belangrijk om te hinder te verminderen. Elke rups heeft 700000 brandharen die voor irritatie kunnen zorgen. Met nog 3 vervellingen te gaan spreek je per rups over meer dan 2000000 brandharen en er zitten al snel enkele tientallen rupsen in een nest. De brandharen zijn resistent tot 600 a 700 graden. Wegbranden heeft weinig zin. Daarmee dood je de rupsen maar ‘blaas’ je de brandharen de lucht in. Die haren blijven dan ook nog eens voor 6 a 7 jaar voor irritatie zorgen. Daarom is het niet onbelangrijk dat ook de oude nesten weggehaald worden. Complexe dieren ... maar we zullen er mee moeten leren leven.

Voor meer informatie of een offerte neem je best contact op met Jan Hassewer. Liefst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een berichtje op +32479555872. Tijdens de rupsenbestrijding is het niet altijd mogelijk om telefoons te beantwoorden.


 

 

Koningin Astridlaan 36, 2920 Kalmthout
info@houtknipper.be

Bel voor meer info

+32 479555872